[3] Albanees Zeezout

In zuidelijk Albanië ligt de kustplaats Vlorë op het kruispunt van de Ionische en Adriatische Zee. De plaats is gesitueerd in het oostelijke deel van de Straat van Otranto, omringd door de uitlopers van het Ceraunische gebergte. De plaats werd gesticht als een oeroude Griekse kolonie onder de naam Aulṓn (Αὐλών), wat zoiets betekende als 'kanaal' of 'vallei'. Vlorë ligt veilig beschut in de gelijknamige Baai van Vlorë.
In het noorden van de Baai van Vlorë ligt de Laguna e Nartës (Narta Lagune). Deze lagune is van de zee gescheiden door middel van een smalle duinenrij. Een populatie van wel 3,000 flamingo's (Phoenicopterus roseus) scharrelt in de lagune in alle rust hun kostje bij elkaar.

De omstandigheden zijn er perfect voor de productie van zeezout. De Ionische Zee heeft de beste kwaliteit zeewater van de hele Middellandse Zee. Het azuurblauwe zeewater is er superschoon. De zon is er krachtig genoeg om op een economisch verantwoorde manier zeezout te winnen.

De productie van zeezout is er pas in 1958 begonnen en zorgde voor de zo noodzakelijke werkgelegenheid voor ongeveer 250 man (en vrouw). Tussen 1975 tot 1985 bereikte de productie zijn hoogtepunt met bijna 140,000 ton zeezout, terwijl zo'n 1250 mensen er hun salaris mee konden verdienen. Daarna is de zeezoutproductie langzaam in verval geraakt. Tegenwoordig proberen de Albanezen hun tradities weer op te pakken en is het zeezout opnieuw in steeds ruimere mate beschikbaar.

Aljeta Zeezout is 100% puur. Het zout wordt geproduceerd door zeewater in de Laguna e Nartës op een volstrekt natuurlijke manier te laten verdampen. Dit traditionele proces maakt slechts gebruikt van de kracht van zonlicht. Hierdoor krijgt het zout zijn unieke smaak.
Aljeta Zeezout is een essentiële smaakmaker die in iedere keuken een ereplaats verdient. Het verdiept de smaak van alle gerechten. De toepassingen zijn eindeloos. De zuivere, grove kristalkorrels van het Zeezout kun je vermalen toevoegen tijdens het koken of gebruiken als een finishing touch over al je favoriete gerechten.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan een bruschetta. Dat is een snee geroosterd stokbrood, slechts ingesmeerd met een teentje knoflook, besprenkeld met Aljeta extra vierge olijfolie en tot slot op smaak gebracht met een paar korrels Aljeta Zeezout. Eenvoudig en puur. Meer is echt niet nodig om te kunnen genieten.

Bestel je Albanese Aljeta Zeezout hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten