Salade zonder Sla
Bij het woord 'salade' heb je wellicht nog steeds onbewust het gevoel dat er sla in het recept verstopt zou moeten zitten. Maar we weten dat sommige klassieke recepturen helemaal geen sla nodig hebben om smaakvol, verfrissend en gezond te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Salade Caprese (en diens afstammelingen).
Het zijn natuurlijk de Amerikanen die het concept 'salade zonder sla' tot in het absurde hebben weten door te trekken, want zij ontwikkelden in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zelfs een salade met Jell-O, een zoete trillende gelei in diverse smaken. In Nederland heeft Saroma een soortgelijk broertje met de naam Jelly pudding.
Sallati Ulliri (of Olijvensalade)
Salades moeten dus gezien worden als een gezond bijgerecht of dessert waar niet noodzakelijkerwijs sla bij hoort en zo komen we op de Sallati Ulliri ofwel olijvensalade.
Zoals zoveel Mediterrane volkeren, zijn de Albanezen dol op hun olijven. Ze gebruiken olijfolie in hun keukens en besprenkelen het over talloze gerechten. Een Albanese tuin zonder minstens een paar olijfbomen (en druivenranken) is een zeldzaamheid. Olijven zijn een geliefde snack, vaak gegeten met een regionale feta-achtige kaas.
De Sallati ulliri is een rustieke salade en binnen enkele minuten klaar: slechts een paar verschillende soorten olijven met wat smaakmakers. Maar in je mond is het zoveel meer: een synergie van heerlijk contrasterende smaken, waarbij elke hap een mix is van zoet, zuur en zout. Het karakter van de salade hangt af van de olijven die gekozen worden. Een eenvoudige keuze is om je favoriete olijvenrassen te gebruiken in ons land te koop zijn bij speciaalzaken of marktkramen. Houd er rekening mee dat eerder geplukte groene olijven steviger en nootachtiger zijn, terwijl olijven die verder rijpen en donkerder worden, zachter en vleziger zijn. De olijven in de Albanese Sallati ulliri zijn mét pit, maar je kunt ook de voorkeur geven aan ontpitte olijven.
Ingrediënten:
- Ongeveer 15 groene en 15 zwarte olijven
- ¼ citroen met schil, in kleine stukjes gesneden
- ¼ sinaasappel met schil, in kleine stukjes gesneden
- ¼ bosui, in kleine stukjes gesneden
- gedroogde oregano
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten.
- Besprenkel met extra vergine olijfolie.
- Bestrooi met gedroogde oregano.
- Zeezout naar smaak toevoegen (let op: olijven zijn al vrij zout)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten