[15] Vakantie in Albanië

Al jarenlang is Albanië een geliefde vakantiebestemming voor ons, de eigenaren van Aljeta. Niet alleen biedt het ons de kans om onze familie te bezoeken, maar het land zelf heeft ook zoveel te bieden. Het is een betaalbaar alternatief voor de soms overvolle en te toeristische plekken elders.
Jaarlijks trekken miljoenen mensen naar het zuiden van Europa op zoek naar de zon en de warmte, vooral naar landen als Spanje, Italië en Griekenland. Griekenland trekt vooral mensen aan vanwege zijn eeuwenoude cultuur en heerlijke gerechten, gecombineerd met een aangenaam klimaat en gastvrije bevolking.

Maar de laatste jaren ontstaan er wat kleine barstjes in dat beeld van Griekenland. Er zijn soms te veel toeristen, er zijn op sommige plaatsen te veel hotels gebouwd en in die hotels wordt te vaak bloedeloos Italiaans gekookt. Bovendien stijgen de prijzen ieder jaar weer.

Het Alternatief: Albanië
Vraag je jezelf af of er een alternatief bestaat? Dat alternatief is er en het heet Albanië. Dit land heeft alles wat Griekenland, Italië of Spanje bieden, misschien zelfs meer. Of je nu op zoek bent naar een aangenaam klimaat, avontuur, stranden of cultuur, Albanië heeft het allemaal.

Avontuurlijke vakanties in Albanië
De woeste Albanese Alpen (Noord Albanië) bieden honderden kilometers aan wandelroutes, prachtige meren en gebergtes. Maar niet alleen in het noorden is het avontuur te vinden. Ga bijvoorbeeld raften in de 'Grand Canyon' van Albanië, de ‘Osumi Canyon’ in Zuid-Centraal Albanië. Dagelijks vertrekken er vanuit Berat tours om dit prachtige gebergte te verkennen.

Strandvakanties in Albanië
Albanië heeft prachtige stranden langs de Adriatische en Ionische zeeën. Vooral de stranden rond Himare, zoals Livadhi Beach en Borsh Beach, worden geprezen vanwege hun natuurlijke schoonheid. Met kristalhelder water en fijne kiezelstranden zijn deze plekken perfect voor een familievakantie.

Cultuur snuiven in Albanië
De geschiedenis van Albanië is overal tastbaar aanwezig. Steden als Berat en Gjirokastër, beide UNESCO-werelderfgoed, zijn echte must-sees.
- Berat, ook wel bekend als 'De Stad van 1000 Ramen', wordt gedomineerd door de indrukwekkende Berat Castle en staat tegenwoordig bekend om zijn olijfolieproductie. Het grootste gedeelte van de in Albanië geproduceerde olijfolie komt uit deze regio.
- Gjirokastër, ook wel 'De Stad met 1000 Treden' genoemd, is een architectonisch wonder met eeuwenoude meesterwerken. Tot op de dag van vandaag kun je dit het vakmanschap aantreffen op de oude ‘bazaar’, bestaande uit talloze kleine winkeltjes vol met handgemaakte vloerkleden, houtsnijwerk en handgegraveerde stenen.
Culinair genieten
De Albanese keuken is zeker beïnvloed door de Griekse en Ottomaanse keukens, maar heeft ook zijn eigen unieke smaken. De Albanese keuken is daardoor een fantastische mix van lokale en exotische gerechten. Wat je absoluut niet mag missen in je culinaire rondreis is petulla, het traditionele ontbijt. Vervolgens lunchen met stukje byrek, een heerlijke pastei. Sluit je dag af met een smakelijk vleesgerecht in één van de talloze taverna’s. En dit alles voor een aangenaam lage prijs.

Of je nu een culturele of een culinaire rondreis door Albanië wilt maken of rustig op een strand wilt ontspannen... Alles is mogelijk in dat land van bijna onbeperkte mogelijkheden.

Zelfs 'The Travel Club', een grote onafhankelijke Nederlandse reisorganisatie, heeft Albanië sinds 2024 in zijn assortiment opgenomen.

Enkele kleinere reisorganisaties specialiseren zich in Albanië Reizen. Met hun jarenlange persoonlijke ervaringen weten zij moeiteloos de allermooiste plekjes van het land te vinden voor een perfecte vakantie. Wij adviseren Traveling Albania, die samenwerkt met de beste lokale operatoren en beste accommodaties weet te vinden.

Kom alvast in Albanese sferen met onze Aljeta extra vierge olijfolie. Koop je Aljeta Albanese extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten