[12] Sinaasappeldressing met walnoot

Deze Mediterrane dressing met sinaasappelsap en walnoten is ook weer supergezond. In veel recepten wordt in plaats van sinaasappelsap gebruik gemaakt van het wat zuurdere citroensap. Door gebruik te maken van sinaasappelsap wordt deze dressing ietwat zoeter van smaak.
De walnootdressing met sinaasappelsap is een perfecte smaakmaker over kipgerechten, salades en groenten. Ook kun je hem gebruiken als dip bij borrelplanken met kaassoorten als feta of gorgonzola.

Op internet circuleren nogal wat gelijksoortige recepten waar de ingrediënten tot moes gepureerd moeten worden, maar dat is een onjuiste manier om met de ingrediënten om te gaan. Het is namelijk helemaal niet nodig om een blender of foodprocessor te gebruiken, want de stukjes walnoot geven juist een extra dimensie aan deze dressing.

De gezondheidsvoordelen van de ingrediënten:
- Extra vierge olijfolie bevat veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, die een positieve invloed hebben op je hart en bloedvaten, terwijl een stofje in de extra vierge olijfolie, oleocanthal, zelfs een pijnstillende werking heeft;
- Honing: de antioxidanten in honing lijken een positief effect te hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten, terwijl andere onderzoeken aantonen dat honing mogelijk positieve effecten op depressieve gevoelens heeft[1];
- Sinaasappel bevat veel vitamine C dat de opname van ijzer stimuleert, terwijl de oplosbare vezels positief werken op de gezondheid van hart en bloedvaten door het 'slechte' LDL-cholesterolniveau te verlagen. Minder bekend is dat het regelmatig consumeren van citrusvruchten ook al een positief effect heeft op depressieve gevoelens[2];
- Walnoten zijn rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren. Een dieet, rijk aan walnoten, zou kwalen als de Ziekte van Parkinson, de Ziekte van Alzheimer en depressie mogelijk kunnen voorkomen[3].

Ingrediënten:
- sap van een sinaasappel.
- 35 gram geroosterde walnoten, ruw gehakt.
- een eetlepel honing.
- vier eetlepels extra vierge olijfolie.
- Aljeta Zeezout naar smaak.

Bereiding:
- Rooster de walnoten in een koekenpan (zonder olie) totdat ze goudbruin zijn en een heerlijke geur afgeven. Hak de walnoten naar eigen inzicht fijn.
- Meng alle ingrediënten met een vork of garde in een kom.
- Proef de dressing even, want door de walnoten kan de dressing wat flauw zijn. Door het toevoegen van een snufje zout wordt dat opgelost.
- Zet de dressing (eigenlijk is het een vinaigrette, omdat olie en citroensap van nature niet met elkaar willen mengen) een uurtje in de koelkast.
- Voor het opdienen de dressing nog even goed mengen met een vork of garde.

Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.

[1] Ehigiator et al: Honey: A remedy for depression. An investigation by experimental validation and molecular docking studies in International Journal of Pharmacology and Pharmaceutical Sciences - 2021. Zie hier.
[2] Kakutanie et al: Impact of citrus fruit intake on the mental health of patients with chronic heart failure in Journal of Cardiology - 2022. Zie hier.
[3] Chauhan, Chauhan: Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health in Nutrients - 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten