![]() |
[De Albanian Red Hot] |
De Turken dropen dus eindelijk af, maar hun smakelijke gerechten bleven grotendeels achter. Ik noem hier slechts de bekende tzaziki, de frisse Griekse yoghurtsaus, die in Albanië met Salsë Kosi en Xaxiq vrijwel gelijksoortige tegenhangers heeft. Maar ook chilipepers bleken bij de plaatselijke bevolking zeer in de smaak te vallen. Pas na de Koude Oorlog (1945-1991) ontworstelden de Albanezen zich aan de soms zelfgekozen afzondering. Die langdurige periode van afzondering heeft er dus onbedoeld voor gezorgd dat er regionale heirlooms bleven bestaan. Pas nu raken ze buiten Albanië bekend.
Uit Albanië komt de zeer zeldzame Albanian Red Hot, die zijn naam te danken heeft aan zijn rode kleur en zijn pittige smaak. Hij is dus niet superheet, zoals je zijn naam zou kunnen vertalen. Zijn pittigheid schommelt rondom de 5,000 SHU's. Dit is een variant van de Capsicum annuums, maar hij vertoont de krimpscheuren van een jalapeño. Corked ofwel 'gekurkt' noemen de Engelsen dit verschijnsel.
Deze peper wordt in Albanië Aci Kirmizi Arnut genoemd en die benaming stamt linea recta uit het turks: het betekent 'Rode Albanese Peper'.
Deze chilipeper heeft een zoete, rijke en bijna notige smaak, die soms zelfs een beetje aan kers doet denken. Hij wordt ongeveer 15 centimeter lang. Perfect om vers te eten, te grillen of te 'verpoederen'. Volgens een Turkse vriend was dit de chilipepervariant waar ooit hun bekende chilipoeder kırmızı ('rood') van werd gemaakt. Tegenwoordig wordt daarvoor de Urfa Biber gebruikt.
![]() |
[De Vezena Piperka] |
Niet zo heel verwonderlijk groeit in het naburige Noord-Macedonië een gelijkvormig broertje, die getooid is met de naam Vezena Piperka ofwel de 'Versierde Peper'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten