![]() |
[Ongebreideld bouwen eist zijn tol] |
Van Velipoja in het noorden, waar golven een eeuwenoud bos opslokken, tot de toeristische trekpleister Golem in het zuiden, waar de ongeremde bouw van hotels, restaurants en appartementen de erosie versnelt. De soms spectaculaire Adriatische kust van het land wordt sterk bedreigd.
Onderzoek toont aan dat van de 273 kilometer kustlijn van Albanië er zo'n 154 bedreigd wordt door sterke erosie. Het toerisme in Albanië verdubbelde van 5,1 miljoen bezoekers in 2018 naar 10,1 miljoen in 2023 en daar was het land niet op voorbereid. De bouw van nieuwe hotels, restaurants, strandbars en appartementencomplexen eisen hun tol van de natuur. En de stijging van de zeespiegel maakt het probleem nog groter en onvoorspelbaarder.
In Velipoja, een beschermd gebied nabij de grens met Montenegro, kolkt de zee ieder jaar vijf meter meer landinwaarts. Intussen heeft de zee al 210 meter van het land in bezit genomen en bedreigt een heel ecosysteem dat niet in zout water kan overleven. Tientallen ontwortelde dennenbomen liggen verspreid op het zand en na iedere storm zijn het er weer meer.
![]() |
[De eroderende kust van Velipoja] |
Franc Jozeph (Ishulli i Franc Jozefit) was een eiland, gelegen in de monding van de rivier de Buna. Nog steeds staat het op veel kaarten en reisgidsen, maar het verdween in 2012 nadat het door de zee was verzwolgen. Het eiland, dat in 1870 door Oostenrijkse cartografen naar keizer Franz Joseph I werd vernoemd lag op 150 meter van de kust en was met zijn 19,5 hectare bedekt met bomen, bosschages en kruiden.
Klimaatverandering? Stijging van de zeespiegel? Misschien, maar de bouw van dammen en waterkrachtcentrales in het gebied heeft het verdwijnen van het eiland versneld.
Doordat de natuurlijke kustverdediging is verstoord hebben de golven vrij spel. Op sommige plaatsen verdwijnt het land met wel 20 meter per jaar. En nu zijn de Albanese autoriteiten bang dat overstromingen een ernstig risico vormen voor veel stedelijke gebieden in het land.
Misschien dat de autoriteiten verontrust zijn, maar veel doen ze niet aan het probleem. De vergunningen voor allerhande bouwwerken worden nog steeds uitgegeven omdat corruptie een groot probleem in het nog arme land blijft.
Probeer de economie van Albanië te steunen door het kopen van Albanese extra vergine olijfolie.
Koop je Albanese Aljeta extra vergine olijfolie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten