[23] De combinatie kaas en olijfolie

Het lijkt zo heerlijk kneuterig Nederlands: kaas op je boterham. De laatste decennia zijn wij echter wat avontuurlijker geworden en serveren af en toe kaasblokjes (soms zelfs met een zilveruitje on top) bij een gezellige samenkomst van familie of vrienden.
Maar op onze vakanties elders in Europa blijkt al snel dat er nog veel meer mogelijk is met kaas. Kaas is zo verschrikkelijk veelzijdig. De smaken variëren van heel mild tot pittig, Van milde romige brie tot scherpe blauwschimmelkazen en roodschimmelkazen. En wat te denken van de zilte smaak van de Griekse fèta, een geitenkaas.

Maar wat de meesten niet weten is dat kaas en extra vierge olijfolie een match made in heaven is. Olijfolie verzacht of versterkt namelijk de smaak, afhankelijk van de kaassoort.

Belegen kaas en olijfolie
Extra vierge olijfolie en belegen kaas versterken elkaar. En een heerlijke ietwat bittere smaak is het resultaat. Op geroosterd brood is het een absolute aanrader, zeker als je dat brood eerst even insmeert met een teentje knoflook.

Blauwschimmelkaas en olijfolie
Ook de combi van gorgonzola, een blauwschimmelkaas, met olijfolie is een beproefde combinatie. In Italië is de salade met peer, noten en gorgonzola (Insalata con pere, noci e gorgonzola) een gerecht dat terecht een wereldwijde faam heeft gekregen. Een andere heerlijke variant is een blauwekaasdip.

Een voorbeeld met blauwschimmelkaas
Ingrediënten:
- 200 gram Griekse yoghurt
- 100 gram gorgonzola (of een andere blauwschimmelkaas, zoals Rocquefort), verbrokkeld
- Twee eetlepels citroensap
- Vier eetlepels extra vergine olijfolie
- Twee teentjes knoflook (fijngehakt)
- Eén theelepel mosterd
- Peper en zeezout naar smaak
- Ter garnering: bosui, bieslook of dille (fijngesneden)
Bereiding:
- Doe de yoghurt, 90 gram blauwschimmelkaas, citroensap, extra vierge olijfolie, knoflook, mosterd, zeezout en peper in een keukenmachine en pulseer tot alles goed gemengd is.
- Doe de dip in een schaal en garneer met de overgebleven blauwschimmelkaas en kruiden.
- Serveer met je favoriete frietjes of groenten.


Fèta en olijfolie
En dan de fèta, die beroemde Griekse geitenkaas. Daarmee kun je iedereen verrassen. Probeer eens creatief te doen en verras je visite eens in olijfolie en kruiden gemarineerde feta.

Uiteraard kun je met extra vierge olijfolie heel veel verschilllende sausjes, dressings en dips maken om de smaak van je kaas te accentueren.
Een voorbeeld met fèta:
- Snij de fèta in kleine blokjes en doe deze in een kommetje.
- Doe er twee theelepels kruiden (oregano, tijm, munt of dille) overheen en begiet het daarna met flink wat olijfolie.
- Serveer met bruchetta of stukjes geroosterd brood.

Zo verras je je visite echt!

Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten