[11] Sinaasappelijs met olijfolie

Op de vraag waar de meeste Europese sinaasappels vandaan komen zal menigeen Spanje noemen. Dat antwoord klopt, want in de regio rondom de Zuid-Spaanse stad Valencia staan, zo ver het oog reikt, ontelbare sinaasappelbomen (Citrus sinensis).
Albanië is een land waar de teelt van sinaasappels sterk groeiende is. Cijfers uit 2018 tonen aan dat het land in Europa op de zevende plaats stond qua oppervlakte aan sinaasappelboomgaarden en dat is best een knappe prestatie voor één van de kleinste landen van Europa. In slechts een jaar tijd groeide het areaal van het land echter met 50% en bereikte het 300 hectare. Verwacht wordt dat de productie sterk zal blijven toenemen als gevolg van het perfecte klimaat van Albanië en de nabijheid van Europese exportmarkten.

Groene sinaasappels
Een sinaasappel verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje. Sinaasappels zijn eigenlijk wintervruchten en hebben koeler weer nodig om hun kenmerkende oranje kleur te krijgen. Als de sinaasappel aan de boom rijpt maakt deze het groene gepigment chlorofyl aan. Dat zorgt er voor dat de sinaasappel energie uit zonlicht absorbeert. Koude nachten zorgen ervoor dat de vrucht het chlorofyl verliest en een dieporanje kleur ontwikkelt, vergelijkbaar met bladeren aan een boom in de herfst. Als je een sinaasappel tegenkomt die groen getint is, betekent dit niet dat hij niet rijp is. Wanneer het weer in het late voorjaar en de vroege zomer weer opwarmt, heeft de citrus de neiging om opnieuw groen te worden om zichzelf tegen zonnebrand te beschermen.

Stel dat je op een zwoele zomerdag wat vrienden en vriendinnen op bezoek hebt en je wilt ze met een verfrissend tussendoortje verrassen. Dan hebben wij van Aljeta een suggestie: IJs van sinaasappel en olijfolie.

Het onderstaande recept stamt uit Valencia, waar het 's zomer verschroeiend heet kan worden. Wees niet bang dat het ijs naar koude olijfolie zal smaken. Het zorgt juist voor een subtiele romige smaakbeleving.

Ingrediënten
- 150 gram basterdsuiker
- 250 ml sinaasappelsap (sap van circa 7 sinaasappels)
- rasp van de schil van twee van de sinaasappels
- sap van een halve citroen
- 150 ml extra vierge Aljeta olijfolie

Bereiding
- Doe de suiker in een sauspan met 100 ml van het sinaasappelsap. Laat de suiker op een laag vuur langzaam smelten.
- Doe de oplossing in een kom en laat helemaal afkoelen.
- Mix (met een mixer of keukenmachine) de geraspte schil met de rest van het sap, citroensap en olijfolie door het afgekoelde mengsel.
- Giet het mengsel in een plastic bak en stop deze in de vriezer.
- Om vorming van ijskristallen te voorkomen meng je het na een uurtje goed door met een vork. Herhaal dit om het half uur. Bij de vierde keer gebruik je geen vork, maar een handmixer of staafmixer. Laat het ijs daarna nog minimaal één uur aanvriezen.
- Bewaar het ijs afgedekt tot gebruik in de vriezer bij een temperatuur van –18°C.
- Haal de ijs een kwartiertje voor gebruik uit de vriezer, zodat het eenvoudiger te scheppen is.

Op sociale media circulereert de laatste tijd een recept van roomijs met daarover een paar druppels extra vierge olijfolie gesprenkeld en afgemaakt met een paar vlokken Aljeta Zeezout, maar het hierboven beschreven recept bevat minder calorieën en is daarmee een perfecte keuze voor mensen die een gezonde levensstijl nastreven.

Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten