[10] Olijfolie, honing en citroenelixer

Veel kennis over het gebruik van kruiden en specerijen werd van generatie op generatie doorgegeven. Tegenwoordig is veel van die kennis verloren gegaan. Slechts grootmoeders weten nog iets van deze traditionele geneeskunst en dat betekent dat deze kennis binnenkort helemaal verloren zal zijn.
Wij van Aljeta hebben een aantal oude recepten van grootmoeders uit Albanië meegekregen, maar zullen proberen die in een modern jasje te gieten.

In Albanië is men overtuigd van de voordelen van de combinatie van extra vierge olijfolie, honing en citroensap. Men maakt er een soort elixer van die zou helpen om je weerstand tegen ziekten te verbeteren, terwijl op de lange termijn je hart en bloedvaten beschermd worden. Ook lijkt het drankje een positieve invloed te hebben op je geestelijke gezondheid.

De gezondheidsvoordelen van de ingrediënten:
- Extra vierge olijfolie bevat veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, die een positieve invloed hebben op je hart en bloedvaten, terwijl een stofje in de extra vierge olijfolie, oleocanthal, zelfs een pijnstillende werking heeft;
- Honing: de antioxidanten in honing lijken een positief effect te hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten, terwijl andere onderzoeken aantonen dat honing mogelijk positieve effecten op depressieve gevoelens heeft[1];
- Citroen bevat veel vitamine C dat de opname van ijzer stimuleert, terwijl de oplosbare vezels positief werken op de gezondheid van hart en bloedvaten door het 'slechte' LDL-cholesterolniveau te verlagen. Minder bekend is dat het regelmatig consumeren van citrusvruchten ook al een positief effect heeft op depressieve gevoelens[2].

Ingrediënten:
- sap van één citroen
- twee eetlepels honing
- vier eetlepels Aljeta extra vierge olijfolie

Bereiding:
Pers de citroen uit en giet het sap in een flesje. Voeg de honing en olijfolie toe en schud het flesje tot de drie ingrediënten goed gemengd zijn. Sluit het flesje luchtdicht af en zet hem in de koelkast. Goed schudden voor ieder gebruik.

Het wordt aanbevolen om van dit huismiddel een maand lang iedere ochtend één eetlepel per dag op een lege maag in te nemen. Deze routine kan na zes maanden opnieuw worden herhaald.

Tegenwoordig wordt het drinken van een glas water met citroensap (of zelfs puur citroensap) op de nuchtere maag soms aanbevolen om je metabolisme op gang te brengen. Of dat echt werkt weten we niet, maar ons recept is zonder enige twijfel supergezond.

Overigens is dit mengsel ook een perfecte dressing voor iedere salade! Men noemt het dan een vinaigrette, omdat olijfolie en citroensap van nature niet met elkaar willen mengen.

Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.

[1] Ehigiator et al: Honey: A remedy for depression. An investigation by experimental validation and molecular docking studies in International Journal of Pharmacology and Pharmaceutical Sciences - 2021. Zie hier.
[2] Kakutanie et al: Impact of citrus fruit intake on the mental health of patients with chronic heart failure in Journal of Cardiology - 2022. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten