[25] Flespompoen-Wortelsoep

Aan het einde van het jaar trekt de kou weer ons land binnen. Dat is de periode voor warme, volle smaken. Deze Flespompoen-Wortelsoep is een perfecte manier om lichaam en geest te verwarmen. Door de groenten te roosteren met Aljeta Extra Vierge Olijfolie, krijgt de soep een diepe, volle smaak. Een scheutje kokosmelk zorgt voor een zijdezachte textuur – ideaal voor knusse herfstavonden.
Pompoen in de Albanese keuken
Pompoenen spelen wereldwijd een belangrijke rol in diverse nationale keukens. In Albanië zijn ze een onmisbaar ingrediënt in een aantal traditionele gerechten, waaronder Byrek me Kungull ('taart met pompoen'). Dit is een hartige taart met filodeeg en een zoete pompoenvulling die vooral in de herfst erg populair is. Dat gerecht staat symbool voor de overvloed en saamhorigheid die het oogstseizoen kenmerkt. Pompoenen staan daarnaast symbool voor warmte en geborgenheid en vormen de basis van recepten die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.

Flespompoen-Wortelsoep
Een romige, herfstige soep met geroosterde flespompoen en wortel. Heerlijk als voorgerecht of hoofdgerecht.

Ingrediënten:
- Eén grote flespompoen (gehalveerd en ontpit)
- Drie winterwortels (in dunne plakjes gesneden)
- Eén ui (fijngesneden)
- Drie tomaten (in stukken gesneden)
- Drie teentjes knoflook (fijngesneden)
- Vier kopjes groentebouillon
- Vier eetlepels Aljeta Extra Vierge Olijfolie
- Versgemalen Aljeta zeezout en peper naar smaak

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Plaats de flespompoenhelften (met de snijkant naar boven) op de bakplaat. Leg de wortels, ui, tomaten en knoflook ook op de bakplaat.
- Spray de groenten royaal met vier eetlepels Aljeta extra vierge olijfolie.
- Rooster de groenten 40 tot 45 minuten in de oven tot de flespompoen en wortels zacht zijn.
- Schep het vruchtvlees uit de geroosterde flespompoen en voeg dit samen met de andere geroosterde groenten en de olijfolie van de bakplaat in een grote soeppan.
- Voeg de groentebouillon toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
- Gebruik een staafmixer om de soep tot een glad geheel te pureren.
- Voeg 2 à 3 eetlepels Aljeta extra vierge olijfolie toe voor extra smaak. Breng op smaak met versgemalen zeezout en peper.
- Schep de warme soep in kommen en garneer met pompoenpitten, verse kruiden of een extra scheutje Aljeta extra vierge olijfolie.

Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten