[40] Olijfolie en lagere sterfterisico's

Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie. Dat blijkt ook uit een Italiaanse studie waarin een hoge consumptie ervan is geassocieerd met een lager risico op totale sterfte en sterfte aan kanker en hart- en vaatziekten.
Aanleiding studie
De consumptie van extra vergine olijfolie wordt geassocieerd met een lager risico op sterfte, met name aan hart- en vaatziekten. Of dit ook geld voor sterfte aan kanker is nog wat onduidelijk. Bovendien zijn de biologische mechanismen die olijfolieconsumptie met het verlaagde sterfterisico verklaren nog weinig onderzocht.

De studie
De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van gegevens van de Moli-sani Study[1]. Dit is een groot Italiaans cohort met 22.892 deelnemers. In dat onderzoek zijn de deelnemers gemiddeld 13,1 jaar gevolgd. Bij aanvang van dat onderzoek werd gevraagd wat men zoal at middels een voedselfrequentievragenlijst.

Eén portie olijfolie werd gestandaardiseerd op 10 gram (eetlepel). Om een mechanistische verklaring te kunnen geven is gekeken naar de mogelijke mediërende rol van uiteenlopende biomarkers, zoals lipiden, glucosehuishouding, ontstekingen en niergezondheid.

De resultaten
- Een hoge (>3 eetlepels) versus lage (≤1,5 eetlepels) consumptie van extra vergine olijfolie was geassocieerd met een lager risico op totale sterfte (-20%), sterfte aan kanker (-23%) en sterfte aan hart- en vaatziekten (-25%).
- De toename van de consumptie van extra vergine olijfolie met 1 (één) eetlepel per dag was geassocieerd met gunstige effecten op cystatine C (nieren), bloedglucose, totaal cholesterol, triglyceriden, ApoA [Apolipoprotein A-I is een eiwitcomponent van high-density lipoproteïne (HDL)], CRP (C-reactief proteïne, een eiwit dat door de lever wordt aangemaakt als reactie op ontsteking in het lichaam), granulocyten/lymfocyten ratio (ontstekingsmarker), bloeddruk, hartslagfrequentie en serum vitamine D.
- Deze biomarkers gezamenlijk verklaarden voor respectievelijk 21,2% en 13,7% de associatie tussen olijfolieconsumptie en totale sterfte en sterfte aan kanker.

De conclusies
Deze studie laat zien dat een hogere consumptie van extra vergine olijfolie werd geassocieerd met lagere totaal sterfte en aan kanker en hart- en vaatziekten.

Bekende risicofactoren voor chronische ziekten verklaarden slechts deels deze associaties, wat suggereert dat ook andere biologische processen hierbij betrokken moeten zijn.

Uit ander onderzoek werd duidelijk dat het consumeren van twee eetlepels extra vergine olijfolie per dag positieve effecten op je hartgezondheid heeft[2].

Het advies
Het advies is dus om te proberen om dagelijks ongeveer twee eetlepels extra vergine olijfolie in je voeding op te nemen.

[1] Ruggiero et al: Olive oil consumption is associated with lower cancer, cardiovascular and all-cause mortality among Italian adults: prospective results from the Moli-sani Study and analysis of potential biological mechanisms in European Journal of Clinical Nutrition – 2024.
[2] Covas et al: EUROLIVE Study group. The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial in Annals of Internal Medicine – 2006.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten