[33] Albanese Pastiçe

Als gevolg van de tumultueuze geschiedenis van Albanië was de voedselvoorraad er vaak beperkt, dus huishoudens moesten het doen met wat ze nog in hun keukenkastjes hadden staan. Mede dankzij de handelsrelaties met Griekenland en Italië ontstond het recept voor pastiçe. Pastiçe is een huisgemaakt Albanees gerecht met spaghetti, feta, melk en eieren. Het wordt vervolgens bruingebakken en in taartvormige punten gesneden om te serveren.
Varianten
Je vindt verschillende versies van dit gerecht in verschillende landen. In Griekenland wordt het onder de naam pastítsio (παστίτσιο) als een variatie op de bekende moussaka gezien, terwijl het in Italië bijna als een lasagne wordt geserveerd. In de Verenigde Staten kent men dit gerecht als een versie van hun Mac and Cheese. Maar ja, de Amerikanen zijn natuurlijk collectief een beetje gek.

Oorsprong
Pastiçe is een Albanese vorm van het Italiaanse pasticcio. Het betekent 'pastei', maar dat woord is uiteindelijk afgeleid van het Latijnse woord pasta, wat ooit niet meer betekende als 'deeg' en 'pasta' ('smeersel'). De Italianen hebben het woord op hun beurt weer gepikt van de Grieken, waar pastá (παστά) 'gortepap' betekende.

Ingrediënten:
- Zes eieren
- Twee kopjes melk
- Spaghetti (of ieder andere pastasoort)
- Feta
- Een scheut extra vierge olijfolie
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 175oC.
- Kook vervolgens de pasta tot deze al dente is. Het zal in de oven verder garen, dus je wilt niet dat de pasta papperig wordt.
- Terwijl de pasta kookt, begin je met het maken van een mengsel van de eieren, melk, zout, peper en olijfolie in een ovenschaal.
- Meng de feta door het mengsel, maar zorg ervoor dat het in grove stukken blijft.
- We hebben de hoeveelheid feta weggelaten, omdat iedereen zijn eigen hoeveelheid zal willen gebruiken.
- Zodra de pasta al dente is, voeg je deze toe aan het ei-fetamengsel. Blijf roeren tot alle spaghetti bedekt is en het mengsel gelijkmatig verdeeld is.
- Je kunt er tot slot eventueel nog broodkruimels overheen strooien.
- Zet de pastiçe in de oven en laat hem 45 minuten bakken of tot de bovenkant goudbruin is.
- Je kunt de pastiçe even laten afkoelen of meteen opeten.

Tip: Voor dit gerecht wordt in Albanië gewoonlijk een dikke, holle spaghetti gebruikt, die in ons land lastig te vinden is. De meeste Marokkaanse en Turkse winkels hebben het echter wel in hun assortiment.

Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten