[13] Aljeta extra vierge olijfolie is nu 'GOUD'

Iedereen vraagt zich wel eens af of olijfolie, die als extra vierge verkocht wordt, ook echt die kwalificatie mag dragen. De Keuringsdienst van Waarde heeft de problemen in 2024 pijnlijk blootgelegd. Er is in de wereld zoveel oneerlijkheid en fraude dat extra vierge olijfolie een officieel keurmerk zou moeten hebben. Welnu, dat keurmerk is er.
Een steekproef van het Olijfolie Instituut bij de drie grootste Nederlandse supermarkten heeft geleerd dat 74% van de flessen olijfolie, gelabeld als extra vierge, niet voldoet aan de etikettering. In sommige gevallen was zo erg dat de olijfolie bestempeld zou moeten worden als lampolie (lampante) en niet meer geschikt is voor menselijke consumptie.

Het Olijfolie Instituut is een onafhankelijke organisatie die olijfolie beoordeelt en vervolgens daar een keurmerk voor afgeeft in de vorm van goud, zilver of brons.

Denk niet dat het proces eenvoudig is, want de olijfolie dient een aantal strenge testen te ondergaan. Als eerste wordt het onderworpen aan een voorselectie, waarbij de olie onderzocht wordt op fouten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een elektronische neus, de e-Nose. Deze spoort ‘fouten’ op als een verkeerd productieproces, onjuiste opslag, verouderde olie of toevoeging van andere substanties. Vervolgens worden echte neuzen in stelling gebracht. Het organoleptisch panel dat werkt volgens de door het International Olive Council (I.O.C.) vastgestelde richtlijnen. Het panel beoordeelt de olie volgens een 100-puntensysteem en geeft aan de hand van de uitkomsten een keurmerk af.

Aljeta extra vierge olijfolie heeft deze dubbele keuring met vlag en wimpel doorstaan en heeft nu een gouden keurmerk verdiend. Dat betekent dat onze olijfolie behoort tot de allerbeste extra vierge olijfolie die in Nederland te koop is.
Hoe goed is Aljeta extra vierge olijfolie volgens het keurmerk van het Olijfolie Instituut? Heel goed is het antwoord, want ze typeren 'goud' als een extra vierge olijfolie van 'excellente kwaliteit als het gaat om smaak, complexiteit en harmonie'.

Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten