We kunnen ons voorstellen dat je nog nooit gehoord hebt van acetylcholinesterase, gewoonlijk afgekort tot AchE.
Welnu, die acetylcholinesterase is een enzym dat de neurotransmitter acetylcholine (ACh) in de hersenen afbreekt nadat de informatie tussen twee zenuwcellen is overgedragen. Acetylcholine draagt het signaal van een zenuwcel over naar receptoren van een spiercel, waardoor deze samentrekt. Hierna wordt het acetylcholine afgebroken.
In meer wetenschappelijke termen gezegd: De acetylcholinesterase is geconcentreerd in de synaptische spleet tussen twee synapsen (de uiteinden van zenuwcellen) in de hersenen, waar het de signaaloverdracht beëindigt door acetylcholine te hydrolyseren.
Verband acetylcholinesterase en cognitieve achteruitgang
Nu wordt gedacht dat cognitieve achteruitgang, zoals je kunt bijvoorbeeld observeren bij de Ziekte van Alzheimer en dementie, te maken heeft met een afname van de beschikbaarheid van acetylcholinesterase. Daardoor ontstaat een hoge anticholinerge belasting in de hersenen. Als deze situatie langere tijd blijft bestaan is het risico op het ontstaan van de Ziekte van Alzheimer en dementie meer dan verdubbeld[1].
Artsen kunnen cholinesteraseremmers bij dementie voorschrijven en je krijgt dan rivastigmine in pleistervorm of galantamine in vertraagde afgifte. Misselijkheid en braken zijn vaak gemelde bijwerkingen van deze medicijnen.
Daardoor lijkt het dus een goed idee te zijn dat je probeert om de beschikbaarheid van acetylcholinesterase en diens broertje butyrylcholinesterase (BuChE) in je brein op een meer natuurlijke manier peil te houden.
Olijfolie en acetylcholinesterase
Het blijkt dat in olijfolie een aantal stofjes verborgen zitten die in staat zijn de afbraak van acetylcholinesterase (AChE) te remmen[2]. Onderzoek toont aan dat luteolin-7-O-glucoside, isoharmnentine en apigenine allen betrokken zijn bij die remmende activiteit, terwijl oleuropeïne en hydroxytyrosol een interessant potentieel lijken te hebben.
De conclusie is onontkoombaar dat het toevoegen van voldoende hoeveelheden extra vierge olijfolie in je dagelijks eetpatroon kan helpen om (het begin van) ouderdomskwalen als de Ziekte van Alzheimer en dementie te vertragen of zelfs te ontlopen.
[1] Taylor-Rowan et al: Anticholinergic burden (prognostic factor) for prediction of dementia or cognitive decline in older adults with no known cognitive syndrome in Cochrane Database of Systematic Reviews – 2021
[2] Romero-Márque et al: Effect of olive leaf phytochemicals on the anti-acetylcholinesterase, anti-cyclooxygenase-2 and ferric reducing antioxidant capacity in Food Chemistry – 2024. Zie hier.
Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten