[20] Olijfolietulband

De geur van een versgebakken tulband die zich door de keuken verspreidt. Misschien dat het je terug doet denken aan vroeger, omdat zelf bakken tegenwoordig wat minder wordt gedaan. Maar sommige recepten zijn zo eenvoudig dat de drempel om het zelf eens te proberen wel erg laag is. Wij van Aljeta tonen je hoe je binnen no time de heerlijkste tulband kunt tonen aan je gezin.
Normaal wordt een tulband gemaakt met boter, maar die boter kun je eenvoudig vervangen door veel gezondere extra vierge olijfolie.

Historie van de tulband
Voor de geschiedenis van de tulband moeten we afreizen naar Oostenrijk, waar een baksel bestaat met de naam Gugelhupf. Een 'Gugel' is een Middeleeuwse wollen kap die hoofd en schouders bedekte tegen de regen. De naam beschreef dus toen ook al een hoofddeksel. In Frankrijk vonden ze de Gugelhupf zo lekker dat ze het recept hebben overgenomen, al konden ze de naam niet zo goed uitspreken. Gugelhupf verbasterde tot kouglof. Ook de Gugelhupf werd gebakken in een ringvormige bakvorm.

Rond het jaar 1500 werd een Gugelhupf in Oostenrijk geserveerd bij feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften of belangrijke christelijke feestdagen. De Gugelhupf werd dan versierd met bloemen, bladeren, kaarsen of seizoensfruit. De Gugelhupf werd uiteindelijk in Weense kookboeken gestandaardiseerd als een verfijnde, rijke cake, die op smaak werd gebracht met rozenwater en amandelen. Zo populair was Gugelhupf dat er vele regionale varianten zijn ontstaan.

De tulband in Nederland
In ons land kreeg de Gugelhupf de benaming 'tulband', omdat de bakvorm veel leek op de bekende Arabische hoofdbedekking. Maar wanneer de tulband in ons land arriveerde is een beetje een mysterie. Het oudst bekende recept stamt namelijk pas uit 1769.

Ingrediënten:
- Vier eieren
- 225 gram Griekse yoghurt
- 255 gram witte basterdsuiker
- 255 gram extra vierge olijfolie
- Eén theelepel vanille-extract
- Rasp van één citroen
- 345 gram bloem
- Drie theelepels bakpoeder
- Kwart theelepel Aljeta zeezout
- Poedersuiker (ter versiering)

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 C.

Vet een tulband bakvorm goed in met olijfolie. Gebruik daarvoor bij voorkeur onze olijfoliesprayer. Vergeet de hoekjes niet extra goed in te oliën.

Bereiding:
Doe de eieren, de yoghurt, de basterdsuiker, de olijfolie, het vanille-extract, de citroenrasp in een kom en meng goed door met een spatel. Let op! Een mixer is niet nodig.

Voeg de bloem, het bakpoeder en het zout toe en meng goed met de spatel.

Doe het mengsel in de tulband bakvorm en bak deze af in 50 tot 60 minuten. Prik er eventueel met een satéprikker in om te controleren of hij gaar is, als de satéprikker droog uit de cake komt, is hij klaar.

Laat de tulband 5 minuten afkoelen en draai de tulband om op een rooster. Laat volledig afkoelen. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.

Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten