[14] Petulla: De Albanese Oliebol

De petulla, een geliefde Albanese lekkernij, heeft diepe wortels in de traditionele Albanese keuken en het recept wordt in een familie van generatie op generatie doorgegeven. In Albanië wordt petulla in de meeste gevallen als ontbijt gegeten. Van het veelzijdige gerecht kan men zowel hartig als zoet genieten en wordt vaak geserveerd met honing, poedersuiker, zelfgemaakte jam of zelfs feta.
De petulla kan gezien worden als een Albanese variant van 'onze' oliebol.

Variaties
De recepten voor Albanese petullas hebben verschillende benaderingen voor het rijzen van het deeg. Sommige familierecepten gebruiken traditioneel (bier)gist (maja of maja birre), terwijl andere baking soda en yoghurt toevoegen om het deeg te laten rijzen. Veel geven de voorkeur aan recepten met eieren en yoghurt vanwege het hogere eiwitgehalte.

Sommige families houden van de zoete smaak van suiker of honing, terwijl anderen houden van de hartige smaak van feta. Zelfgemaakte kaneelsuiker wordt ook vaak over de petullas gestrooid voor een vleugje warmte en pit.

Honing heeft wat ons betreft de voorkeur omdat dit ook nog eens heel gezond is. Zie hier de voor gezondheidsvoordelen van honing.

Ingrediënten:
- Twee eieren
- Vier eetlepels Griekse yoghurt
- Drie eetlepels Aljeta extra vierge olijfolie
- Eén theelepel Aljeta zeezout
- 10 gram bakpoeder (baking soda)
- 600 gram bloem
- Zonnebloemolie om in te frituren

Bereiding:
- Klop twee eieren in een kom.
- Voeg vier eetlepels yoghurt, 3 eetlepels olijfolie, zout, 10 gram bakpoeder (baking soda), en 600 gram bloem toe. Meng goed totdat het deeg gevormd is, niet te stevig maar ook niet plakkerig in de handen.
- Zet het deeg een uurtje afgedekt op de verwarming. Door de combinatie van baking soda en yoghurt gaat het deeg rijzen.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het ongeveer 0,5 tot 1 cm dik is.
- Gebruik een omgekeerd longdrinkglas of een uitsteekvorm om ronde schijfjes uit het deeg te snijden.
- Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Doe de schijfjes in de hete olie en schep met een eetlepel hete olie over de bovenkant van de petulla. Je zult zien dat dit ervoor zorgt dat de petulla vervormen tot luchtige bolletjes.
- Bak de petulla aan beide kanten totdat ze goudbruin zijn.
- Serveer ze direct warm met je favoriete 'smaakversterker'.

Koop je Aljeta Albanese extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten