Het oudste gedocumenteerde recept voor een ragù, geserveerd met pasta, dateert uit het einde van de 18e eeuw uit Imola, nabij Bologna, toen Alberto Alvisi, kok van de plaatselijke kardinaal Barnaba Chiaramonti, de latere paus Pius VII, zijn recept aan het papier toevertrouwde.
Da's rijkelijk laat, zo zal de lezer terecht opmerken, maar deze lezer vergeet dat tomaten niet inheems in Europa waren. Ze werden voor het eerst door West-Europese ogen aanschouwd na 1492 toen Columbus en zijn metgezellen de Nieuwe Wereld hadden ontdekt. Heel lang was men bevreesd dat tomaten giftig waren. Die gedachte was niet zo heel vreemd, omdat tomaten en aardappels allebei tot de gevreesde nachtschadefamilie (Solanaceae) behoren. Zowel aardappels als tomaten hadden toen fruit dat toendertijd vrijwel gelijk was: kleine, zure groene bessen. De bessen van de aardappel waren dodelijk giftig, terwijl die van de tomaat (na behoorlijk wat natuurlijke selectie) heerlijk zoet en gezond konden zijn.
![]() |
[Onrijpe bessen van de aardappel (links) en de tomaat (rechts)] |
Spaghetti Aglio e Olio
Voordat de tomaat zijn intrede in de Italiaanse keuken deed waren de pastagerechten een stuk minder kleurrijk. Een voorbeeld daarvan is Spaghetti Aglio e Olio, letterlijk vertaald 'Spaghetti met Knoflook en Olie'. Het gerecht behoort tot de zogenaamde cucina povera ('armeluis keuken') en is een typisch gerecht uit de oude Italiaanse stad Napels. Het toont ons tegelijkertijd hoe men met een minimum aan ingrediënten toch snel een heerlijk gerecht op tafel kon toveren.
Met slechts een paar ingrediënten – spaghetti, knoflook en olijfolie – creëer je in een handomdraai een authentiek en gezond pastagerecht.
Ingrediënten:
- 400 gram spaghetti
- 6 teentjes knoflook (dun gesneden)
- 120 milliliter Aljeta extra vierge olijfolie
- Zeezout en versgemalen zwarte peper (naar smaak)
- 10 gram verse peterselie (fijngehakt)
- Parmezaanse kaas (versgeraspt, optioneel)
Bereiding:
- Bak de dun gesneden knoflook even licht aan in extra vergine olijfolie.
- Soms voegt men rode pepervlokken toe (in dat geval heet het gerecht spaghetti aglio, olio e peperoncino).
- De olijfolie en knoflook worden vervolgens gemengd met spaghetti die in lichtgezouten water is gekookt.
- Fijngehakte peterselie wordt vervolgens vaak toegevoegd als garnering.
Wijnsuggestie: Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij dit lichte, smaakvolle gerecht.
Koop je Albanese Aljeta extra vierge olijfolie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten